31 Mayo, 2014

PRESENTACIÓ DE FOMENT CULTURAL A PALMA, ¡SALVEM ES MALLORQUÍ!

Foment Cultural se presenta davant 200 persones a s’Estudi General Lul•lià. Reivindica s’ús de ses modalitats insulars a tots ets àmbits, un estàndar balear i es compliment de s’Estatut d’Autonomia. Critica sa UIB per ser “més catalanistes que es catalans”

A un multitudinari acte a sa seu de s’Estudi General Lul·lià de Palma, davant 200 persones, sa nova entitat cultural, oberta i plural, Foment Cultural de ses Illes Balears (FCIB), reivindicà ahir s’ús de ses modalitats insulars a tots ets àmbits, tant a s’administració com a s’educació i medis de comunicació, i instà an es polítics a què actuïn i passin de ses paraules an es fets. Foment Cultural considera que es mallorquí, es menorquí i s’eivissenc se troben en perill d’extinció, i per això exigeix es compliment de s’article 35 de s’Estatut d’Autonomia, que preveu que ses modalitats lingüístiques de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera seran objecte d’estudi i protecció, quan en realitat se troben marginades i mal tractades des de ses institucions.

Foment reclamà que s’Universitat de ses Illes Balears, institució que hauria de vetlar pes compliment d’aquest mandat estatutari, deixi de ser més catalanista que es catalans i no s’oposi a s’ús de ses formes pròpies de ses Balears a IB3 Televisió, en especial s’article baleàric. Segons FCIB, s’ús des català estàndar an es medis de comunicació públics i privats ès una anomalia: s’ús normal que se fa an es carrer des mallorquí, menorquí i eivissenc s’ha de veure reflectit a aquests.

També reclamà autonomia lingüística per a Balears, com té sa Comunitat Valenciana, i sa creació d’un organisme autònom que tracti s’estudi, sa normativa i es foment de sa llengua de ses Balears, prenent com a base ses gramàtiques, ortografies i diccionaris moderns: s’obra de Mossèn Alcover, Francesc de Borja Moll, Llorenç Vidal i Isidor Macabich, entre d’altres.

As final de s’acte se va animar an es poble mallorquí a què no quedàs callat i passiu davant sa pèrdua de ses seves formes lingüístiques i, as cap i a la fi, de sa seva identitat, sinó que iniciàs de sa mà de Foment Cultural i d’altres entitats afins un camí de reconquista (com va dir un des portaveus) per sa seva llengua. Perquè, va afirmar, “noltros no volem conquistar res, ja que no volem llevar res a ningú, sinó que pretenem reconquistar per sa nostra llengua tots ets àmbits que dogmàticament li han llevat”.

Foment Cultural de ses Illes Balears (FCIB) ès una associació constituïda des de sa societat civil de totes ses illes, independent i sense filiació política que cerca sa dignificació de ses modalitats insulars, des mallorquí, menorquí i eivissenc. Això implica fer-les vàlides a qualsevol àmbit (administració, educació, medis de comunicació, etc.), tant oralment com per escrit. Reivindicam es model lingüístic balear de Mossèn Antoni M. Alcover i Francesc de Borja Moll i, maldament no ser secessionistes, demanam un estàndar autònom com es de sa Comunitat Valenciana en quant a s’autonomia lingüística i sa modificació de s’Estatut d’Autonomia en lo referit a sa denominació de sa llengua parlada a Balears.


Foment Cultural de ses Illes Balears (FCIB), www.fomentbalear.org
Contacte: Joan Pons, vicepresident FCIB (695 143 209), info@fomentbalear.org

Compartir